Csipkebogyó

A vadrózsabokrok élénkpiros áltermése, a csipkebogyó (népiesen hecsedli) egyik leghatásosabb gyógynövényünk. A C – vitaminon kívül még cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K-, és P – vitamint tartalmaz. A csipkebogyót már az ókorban is nagyra értékelték és többféle betegség gyógyítására használták. Varázserőt tulajdonítottak neki négy évszázaddal ezelőtt, amikor fogínyvérzés ellen ajánlották. A javallat szerint a csipkebogyó porával bedörzsölt foghúsban megszilárdulnak a laza fogak.
Mindíg, de téli-tavaszi hónapokban különösen ajánlatos csipkebogyóteát inni, mert tízszer annyi C – vitamint tartalmaz, mint a citrom. Köztudott, hogy a C – vitamin fogyasztása nagymértékben fokozza szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló erejét. A vitamintablettáknál hasznosabb a növényekből közvetlenül nyert C – vitamin.



A C-vitamin hiányjellemző tünetei fáradékonyság, fejfájás, rossz közérzet, a kötőhártya a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladása, étvágytalanság. A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk: teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, ásványvízbe.
A friss csipkebogyóból először távolítsuk el a belső apró magvas, szőrös részt és csak azután szárítsuk, vagy használjuk fel frissen. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a feldolgozás során a hőre, a levegő oxigénjére, lúgos közegre, fémre érzékeny C-vitaminból elég sok veszendőbe megy. Ezért nem lehet csak a csipkebogyóra, mint egyedüli C-vitaminforrásra hagyatkozni.
Csipkebogyóital: a csipkehúst megmossuk, meleg vízzel leöntjük (egy csésze italhoz egy evőkanálnyit számítunk) és 8-10 órát állni hagyjuk. Áztatás után a meglágyult csipkehúst sűrű szövésű műanyag teaszűrőn áttörjük, a levét hozzáadjuk, és mézzel édesítve fogyasztjuk. H a melegen akarjuk inni, akkor a lét hevítsük a kívánt hőfokra, de forralni nem szabad, mert, elveszíti C-vitamin tartalmának nagy részét.
Csipkebogyóleves: vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, felforraljuk, mézzel egy két szelet citrommal, pici sóval ízesítjük. Ha levettük a tűzről hozzáöntjük az előzőleg beáztatott és áttört csipkehúsmasszát és a levét. Ezzel már nm kell forralni. Pirított zsemlekockával és tejföllel tálaljuk.
Őszi kirándulások alkalmával érdemes csipkebogyót szedni, de soha ne forgalmas utak mentén, legalább 500 m távolságra az autóutaktól, mert a kipufogógázból sok ólom rakódik a felületére és akkor többet árt, mint használ.
A csipkebogyó magas magnéziumtartalma miatt is értékes gyógynövény. A magnéziumnak fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek keringési zavarok gyógyításában, de serkenti a gyomornedvek működést, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.
A csipkebogyótea jó házi szer vese és hólyagbántalmak, bélhurut, hörghurut, epe és májbetegségek esetében is. Az áttört csipkehúst kozmetikában is gyakran használják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés