Joghurt

Joghurt
Valaha nemes aludttejnek nevezték és valóságos csodaszernek tartották, minden gyógyító elixírnek. Ezt az italt a perzsa és a kis-ázsiai nomádok már ősidők óta kedvelték, mint könnyen szállítható és tápláló ételt. A statisztikai kimutatások adatai Bulgáriában vezettek, itt ezer ember közül átlagosan négyen lépik túl a százéves korhatárt.

Bulgáriában a joghurt már ősidők óta a mindennapi étkezéshez tartozik. A bolgár népi gyógyászat bélhurut és többfajta emésztési rendellenességgel gyógyításra már ősidők óta javasolja a joghurtot, amely többek között növeli a vitalitását, javítja a közérzetet, valamint méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre. Ez jelentősen tehermentesíti a májat, a szervezet központi méregtelenítő szervét. Már tudományosan bizonyított tény, hogy a joghurtnak egészségvédő, regeneráló hatása van.

Szabályozza az emésztést, kedvező életfeltételeket teremt a vastagbélben élő –a kifogástalan emésztéshez nélkülözhetetlen- baktériumok számára, viszont meggátolja a betegségeket okozó baktériumok túlszaporodását. E tulajdonsága miatt javasolják az orvosok naponta egy-két pohár joghurt elfogyasztását. Nézzük a joghurt adatait: 100g joghurt 64 kalóriát (268kJ), 3,5g fehérjét, 3,5g zsírt, 4,6g szénhidrátot, B1-, B2-, C-vitaminokat, kalciumot, foszfort, nikotinsavat, ásványi anyagokat tartalmaz. A joghurtot a hízlaló, Zsiros tejföl helyett felhasználhatjuk levesekbe, főzelékekbe, mártásokba, salátákba ízesítőként, valamint sós és édes, sütemények készítéséhez.

Fogyaszthatjuk gyümölcsízzel, friss gyümölccsel, mézzel, paradicsomlével, sárgarépa lével vegyítve. Mivel kevés energiát tartalmaz, ideális, fehérjében gazdag tápláléka a fogyókúrás étrendnek. Gyermekeknek egyéves kortól adható. A népi gyógyászat a joghurtot az „örök élet tejének” is nevezi. Fogyasszunk hát naponta két pohár joghurtot a hosszú és egészséges életünk reményében. A joghurt rendszeres fogyasztása nemcsak egészségünk javát szolgálja, hanem bőrünk üdeségét is fokozza. Néhány heti rendszeres joghurtfogyasztás után bőrünk észrevehetően rugalmasabb, feszesebb lesz. Külsőleg a joghurt sűrűjét arcpakolásra használhatjuk.

A letisztított arcra, nyakra kenjük fel tojássárgájával és mézzel elkevert joghurtot. Táplálja, felpezsdíti a bőrt. A zsíros. pattanásos bőrre élesztővel elkevert joghurtos pakolást tegyünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés