Sütőtök

Rákmegelőző hatású, serkenti a bélmozgást, erősíti az immunrendszert, mi az?
Last minute vitaminpótlás


Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök a piacokra. Már messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú „kobakosok” a zöldségesstandokon. Ez a vitaminokban gazdag őszi csemege rendkívül tápláló és egészséges szuperétel.


Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét nagy becsben tartották, sőt szárítva tartósították is. Magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek. Számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére.









Méregteleníts tökmagolajjal!
Régóta használják a védikus orvoslásban a tökmagolajat méregtelenítésre is. Egykanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni”. Majd ezt követően ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket és a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, míg fehér színű nem lesz a „megrágott” olaj. Kiváló méregtelenítő. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is nyilvántartja ezt a fajta gyógymódot.

Melyiket válaszd?
Ami a fajtákat illeti, a legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjú kerek sütőtök, valamint a sonka alakú kanadai tök. Ritkábban kapható továbbá a kisebb méretű, intenzív narancsszínű japán Hokkaido-tök is. Hazai különlegesség az államilag is elismert sütőtökfajta, a nagydobosi sütőtök. A büszke termelők Nagydoboson még sütőtökfesztivált is rendeznek minden évben, szüret idején. Külön néven fut mostanság a halloweentök, amelynek alapvető funkciója a halloweeni dekoráció. Ha előre feldarabolt sütőtököt vásárolsz, figyelj arra, hogy felülete hibátlan, húsa lédús legyen. Ha egészben veszed a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válassz.

Szuperétel minősítés

Az év utolsó zöldsége igazi vitaminraktár. Egy utolsó esély arra, hogy feltöltsd szervezetedet vitaminokkal a téli időszakra. És micsoda esély! A sütőtök a szuperételek egyike, mivel tápanyagtartalma rendkívül magas. Bolygónk legtápdúsabb ételeit nevezik szuperételeknek, amelyek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, létfontosságú tápanyagokat. A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban. Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.

Gyógyhatásai
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj- és vesebetegségek esetén alkalmazták, de jótékony hatással van a szívműködési zavarokra is. Kiváló hashajtó és béltisztító, alkalmanként még égési sérülések gyógyítására is használták borogatásként. A sütőtök magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Serkenti a bélmozgást, támogatja a máj méregtelenítő funkcióit és regenerálódását, ezenkívül allergia és bőrpanaszok ellen is javallott. A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején, burgonyával lazítva, illetve anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.




Tökmagtitkok
A sütőtök magjáról se feledkezzünk meg, mely telítetlen zsírsavakban gazdag (ómega-3, ómega-6, ómega-9), így a testi és szellemi teljesítőképesség fokozására és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas ropogtatnivaló. E telítetlen zsírsavak óvják érfalainkat a meszesedéstől is, illetve a meszesebb érfalakról képesek idővel „leoldani” a már odarakódott ún. plakkokat, így az infarktus is megelőzhető a tökmag és a tökmagolaj rendszeres fogyasztásával. A magok rágcsálása külön ajánlott férfiaknak, ugyanis delta-7 fitoszterolt tartalmaz, amely csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (gyulladását), illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, átmosására. A tökmagban található még megannyi ásványi anyag, mint nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz és mangán, ezért a vérszegénység és a csontritkulás ellenszereként is ismert.

Pikáns diéta ínyenceknek

Mivel 10 dkg sütőtök energiatartalma csupán 80 kcal, ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában. Készíthetsz belőle sütőtökpürét, ízletes levest, de felhasználhatod nyersen salátákhoz, vagy akár magában is eheted az illatos, ropogósra sült darabokat. Sütésre főképp a hosszúkás alakú kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, amely viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom. A sütőtök nagyon ízletes sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval, édesség készítésekor pedig vaníliával és szegfűszeggel. A sütőtök belülről melegít, ezért kiválóan alkalmas a hideg napokon leves formájában a szervezet felmelegítésére. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk, ha a levesbe csilit vagy curryt teszünk.



Gyógyítja a sérült meridiánokat
Van még egy különleges felhasználási területe a tökmagolajnak, bár ez minden biominősítésű, hidegen sajtolt olajra is igaz. A különböző operációk, bőrsérülések alkalmával mindig megsérülnek az ún. meridiánvonalak. E meridiánvonalak elvágásával az egyes szervek közti „finom” kommunikáció szakad meg. Ez hosszú távon olyan betegségekhez vezethet, amelyekre aztán ritkán van gyógymód. Ezt a problémát küszöböli ki az olajjal való simogató-bedörzsölő masszázs. A megsérült, de már gyógyult bőrfelületet finom, jó minőségű (tehát bio-) olajokkal kell kenegetni. Naponta akár többször is! A tökmagolaj ebben az esetben azért is különösen alkalmas, mert magas E-vitamin-tartalmánál fogva a sebek gyorsabb gyógyulását teszi lehetővé

Kereső

Egyéni keresés