Természetes szőrtelenítés, cukorgyanta készítése házilag

A szőrtelenítés (epilálás) már nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is egyre fontosabb és elterjedtebb. A nem kívánatos szőr eltávolítása már régen is bevett szokás volt. Nagy divatja volt a szőreltávolításnak a római korban, a középkorban és Keleten is, különösen a háremekben, ahol komoly kultúrája alakult ki a szőrtelenítésnek. Innen származik a cukorpasztával történő szőreltávolítás is.

Cukorpaszta recept

Hozzávalók:
  • 200g cukor
  • 100ml citromlé

Cukorgyanta elkészítése házilag






A citromokat alaposan facsarjuk ki és szűrjük le a levüket. Kb. 15 perc alatt lassú tűzön karamellizáld a cukrot és 100ml citromlét egy vastag falú edényben. Kevergesd, majd amikor a massza besűrűsödött és mézszínűvé vált, vegyél ki belőle egy cseppet és tett hideg vízbe. Ezután vizsgáld meg a kivett cukorpaszta állagát: gyúrhatónak kell lennie. A paszta szobahőmérsékleten olyan állagú, mint a gyanta. Sűrű, rugalmas, gyúrható legyen. Felkenve tapadjon a bőrhöz, de ne ragadjon túlságosan.
Ha a massza túl kemény, adj hozzá még egy kis citromlevet, ha túlságosan lágy, sűrítsd tovább a tűzhelyen.
Az elkészült cukorgyanta csavaros fedelű üvegben, légmentesen tárold, így kb. 6 hónapig eltartható.

Cukorgyanta előnyei

  • Csak a szőrhöz tapad, a bőrhöz nem, ennek köszönhetően a cukorpaszta többször is felvihető az adott bőrfelületre, és nem hagy hátra a tüszőbe tört szőrszálakat, vörös, irritált bőrt. Gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket is, így nem okoz alánövéseket, az eredmény pedig a hosszantartó bársonyos, sima bőr. 
  • Körbeveszi a szőrszálakat, bizonyos mélységig befolyik a tüszőbe, a szőrt a növekedési iránnyal egyezően távolítja el, így nem marad betört szőrszál a tüszőben.
  • Tökéletesen higiénikus, nem engedi a pasztában semmilyen baktérium megtelepedését. A cukor egy természetes tartósítószer, így minőségét korlátlan ideig megőrzi.
  • Langyos vízzel eltávolítható a bőrről, textíliákból és minden egyéb felületről, így nincs szükség vegyszerekre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés