Mérgező szobanövények

Ezek a növények nagyon szépek, de némelyik súlyos mérgezés okozója lehet!
Mérgező szobanövények a teljesség igénye nélkül, de a leggyakrabban előforduló mérgezések tükrében.

diffenbachia
A leggyakoribb és a legkomolyabb mérgezést okozó szobanövény a Diffenbachia.
Nagy pöttyös levelei, gyors fejlődése miatt majd nem minden lakásban megtalálható. Méretei miatt általában nagy cserépbe, de inkább kisebb szobai virágdézsába ültetjük, és természetesen a földön áll. Ezzel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gyermek könnyebben hozzá fér.
Leveleiben, de főleg a szárában lévő nedv igen fájdalmas, mély sebeket, fekélyeket okozhat.
A tünetek a növény megrágását követően 15 – 20 perc múlva jelentkeznek és akár órákig is, eltarthatnak.






Tünetei: Az ajkak feldagadnak, égető szúró érzés lép fel. A még beszélni nem tudó kisdednél is rögtön észre lehet venni, hogy a Diffenbachi-ával került „szorosabb kapcsolatba” mert kapkod a szájához, nyelvét kinyújtva és szinte állandóan „kaparja” jelezi, hogy valami nagyon rossz neki. Borzasztó keserves, szinte sikításig menő sírásba kezd. Ezzel egy időben nagyfokú nyálcsorgás alakul ki.
0- 2 éves kor között mondhatjuk, hogy persze folyik a nyála, mert jön a foga, de ez nem ilyen természetes nyálzás. Azt szoktuk látni az ilyen mérgezéseknél, hogy szabályszerűen „dől a váladék a szájából” és az olyan mennyiségű, hogy képtelen azt lenyelni.
Elsősegély: A baba kezét (hiszen azzal nyúlt a növényhez) lemosni száját óvatosan langyos vízzel kiöblíteni és azonnal orvoshoz fordulni.

filusz

A következő nagyobb termetű szobanövény mely mérgezés okozója lehet aFikusz.
A legkedveltebb fajtája a Fikusz elastica.
Élénkzöld nagy alakú bőr nemű levelei igen mutatósak.
A fikusz fajok tejnedve mérgező anyagot is tartalmaz ezért a levelek, illetve a léggyökerek elfogyasztása, rágcsálása okozhat mérgezést.
Tünetei: Hasi fájdalom, hányás, súlyosabb esetben fulladásos tüneteket okoz.
Elsősegély: A gyermek száját kiöblíteni, kezét lemosni, folyadékot itatni vele és azonnal orvoshoz fordulni.





Croton
Kroton
Érdekesen szép ezért kedvelt szobanövény a Kroton. Sárgán – vörösen mintázott zöld levelei, mérgező tejnedvet tartalmaznak. Ha a kisded ezt a növényt megtépdesi, akkor a növényből kicseppenő nedv helyi irritációt, okozhat.
Tünetei: a bőr kipirosodik, viszkető érzés jelentkezik. A levelek elfogyasztásának mérgezési tünetei: hányás, hasmenés
Elsősegélynyújtás: Az érintett bőrfelületet bő langyos vízzel lemosni, majd folyadékot itatni a gyermekkel és azonnal orvoshoz fordulni.


Ezeknél a mérgezéseknél is fontos, hogy a mérgezést okozó növényből egy levelet, vigyünk el az orvoshoz, azonosítás miatt.


mikulás virág
A következő mérgező szobanövény a Mikulás virág.
Nagyon szép és mutatós az ünnepi asztalon, szép piros virágleveleivel egy kis szint visznek a komor téli estékbe. Karácsony táján általában az asztal közepén hogy mindig szem előtt legyen, hogy gyönyörködhessünk benne. Tehát a kicsi nehezen fér hozzá.
Elmúlnak az ünnepek a növény is a sok fénytől, kezd kifakulni, egy kicsit mindig hátrébb kerül, és előbb – utóbb a kisgyermek felfedezi. Észreveszi, hogy a viráglevelek közepén pici sárga bogyók vannak. Ezeknek a bogyóknak az elfogyasztása okozhatja a mérgezést.
Tünetei: súlyos hányás, hasmenés.
Elsősegély: Ha észrevette, hogy a gyermek a bogyót bevette a szájába, hánytassa, meg és azonnal forduljon orvoshoz.

primula-omtol
Főleg kora tavasszal a környezetünket is próbáljuk kicsit színesebbé vidámabbá tenni. Ilyenkor jelennek meg az ezer színben pompázó kis cserepes növények. A legkedveltebb a Primula vagy közismertebb nevén a Kankalin
A szárán és a levelein lévő mirigyszőrök egy primin nevű mérget tartalmaznak. Az erre érzékeny bőrön (a kicsik bőre sokkal érzékenyebb, mint a mienk) a levelek érintése is elváltozásokat okozhatnak.
Tünetei: A bőr kivörösödik, erős viszkető érzés, súlyosabb esetben hólyagképződés.
Elsősegély: Az érintet területet bő meleg vízzel, le kell mosni. Ha a tünetek ez után sem enyhülnek (pl. a viszketés nem szűnik) a gyermeket orvoshoz kell vinni.

ciklámen
A virágüzletekben, egész évben megtalálható a Ciklámen.
Ennek a növénynek főleg a gumója veszélyes.
Kisebb mennyiség  elfogyasztásának mérgezési tünetei:hányás hasmenés, gyomorfájdalom.
Nagyobb mennyiség elfogyasztásának mérgezésitünetei: az előbb leírtakhoz még szédülés, nagyfokú verejtékezés, sőt izom görcs is társulhat.
Elsősegély: Azonnal orvoshoz fordulni

Leander
Leander
Ez a különböző nagyságú, virágszíneiben változatos (fehér, rózsaszín, piros, esetleg tarka színű), igen kellemes illatú dísznövény már elő hírnöke a kerti növényeknek. A Földközi- tenger partvidékéről származó örökzöld cserje melyet nálunk inkább kertek, teraszok, napos udvarok díszítésére használunk. Nem kimondottan szobai növény. Mégis amiért beszélni kell róla az, hogy a hideg téli napokon ezek a növények a gyermekek közelébe kerülhetnek. Mivel meleget kedvelő fajról van szó így a fagyok elől zárt helyre, visszük.
Mérgezést a levelek, de főleg a virágok, elfogyasztása okozhat. A növény szívre ható glikozidokat tartalmaz mely a virágokban, halmozódik fel.
Tünetei: erős émelygés (a kisded öklendezik, keze állandóan a szájában van), majd hányás, későbbiekben fejfájás, szédülés, majd igen erős hasmenés.
Nagyobb mennyiségű virág elfogyasztásának mérgezési tünetei: szív és keringési zavarok (pulzusszám csökken), zavartság, láz, tetániás-görcs is kialakulhat.
Elsősegélynyújtás: ha felmerül Önben, hogy gyermeke a leander virágát (még akár az elszáradt, leesetett is) a szájába vehette, hánytassa meg, és azonnal forduljon orvoshoz.

Forrás : http://gyogyhirek.hu/mergezo-szobanovenyek/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés