Karácsony Spanyolországban!






December 22-én a Karácsony ünneplése a Karácsonyi Lottó (La Lotería de Navidad) vásárlásával kezdődik, minden négy emberből legalább három vásárol lottót és játszik.

A nyeremény meghaladja a 4 millió eurót.



Spanyol Karácsonyi Lottó (La Lotería de Navidad)
Spanyol Karácsonyi Lottó (La Lotería de Navidad)



December 24-én Jó Éj estéjén (La Noche Buena) összejön az egész család, hogy együtt ünnepeljenek. Az ünnepi étrend általában egészben kisütött, fehér boros, fokhagymás vagy paradicsomos halból, hideg mandulalevesből és/vagy agyag- és fakemencében pirosra sült malacból áll. 
A karácsonytól vízkeresztig tartó ünnepek hagyományos édessége a marcipán illetve a turrón (ami egy mandula alapú édesség, hasonlít a franciáknál kapható nugat-hoz), és olyan mint nálunk a szaloncukor: alapvetően csak ebben az időszakban lehet kapni a boltokban. Nagyon sok féle változata létezik a puhától a kőkeményig, a natúrtól a csokibevonatoson át az ízesítettig és a különféle töltelékkel dúsítottig. 


Turron
Turron


A vallásos spanyolok természetesen részt vesznek az éjféli misén, amit itt La Misa de Gallo-nak hívnak, ami a Kakas Miséjét jelenti, mivel a mise csak hajnalban ér véget, amikor megszólalnak a kakasok.

Karácsony első napján az emberek megajándékozzák egymást de csak kisebb ajándékokat mert a nagy ajándékozás január 6-án van. 

December 25-én együtt a család 26-án már mennek dolgozni.

A hagyományokhoz híven december 28-én megtartják a  (
El Día de los Inocentest) Szent Ártatlanok napját, ami tulajdonképpen a Bolondok napja, egymást viccelik meg. 

Szilveszter (La Nochevieja): ezen az éjszakán mindenki 12 szőlőszemet és pezsgőt kap. A 12 szőlőszem a 12 hónapot jelzi. Annak érdekében, hogy szerencsések legyenek, a szőőszemeket egyenként kell lenyelni amikor éjfélt üt az óra.

Amikor nálunk már el is múlt a karácsonyi hangulat, a spanyolok még javában ünnepelnek. A spanyol hagyományok szerint január 5-én érkeznek ugyanis a Háromkirályok (Reyes Magos) a hozzájuk intézett levelekben kért ajándékokkal. 

Spanyol Háromkirályok felvonulása (Cabalgata de Reyes Magos)
Spanyol Háromkirályok felvonulása (Cabalgata de Reyes Magos)



Érkezésük látványos! Sevillában például már 1918 óta minden év január 5-én megrendezik a Háromkirályok felvonulását (Cabalgata de Reyes Magos) az utcára özönlő gyermeksereg legnagyobb örömére. A királyok hintón (van ahol tevén vagy hajón) érkeznek a a spanyol városokba és az őket fogadó tömeget cukorkákkal, csokival ajándékozzák meg. (csak Sevilla városában több, mint 90 tonna cukorkát szórnak szét a "királyok"!)
Leginkább egy karneválhoz hasonlít a felvonulás és persze nem csak a gyerekeket nyügözi le, hanem a felnőtteket is.

Az igazi ajándékozásra másnap reggel, Vízkereszt napján kerül sor családi körben. Aki jól viselkedett, megkapja a királyoktól "rendelt" ajándékokat, aki rossz volt, annak viszont "carbón"-t (szén kinézetű édességet) hagynak a Háromkirályok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés