Csipkebogyó, zsálya, bodza, hársfa

Csipkebogyó

Közismert

A csipkebogyó C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb, mint a citromé, és ezen kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani. Ilyen a benne levő pektin, a flavonoidok, a cukor, az alma- és a citromsav, a cseranyagok és az A-vitamin.

És azt tudta...

...hogy a csipkebogyóból egyes országokban bort, likőrt és pálinkát is csinálnak, a svédek pedig ízletes levest készítenek? Ez utóbbihoz 25-30 deka friss, kimagozott, megtisztított csipkebogyót puhára főzünk egy kis fahéjjal, reszelt citromhéjjal és két szelet kalácsbéllel (a héjára nincs szükség). Ha kész, péppé zúzzuk, átpasszírozzuk szitán, adunk hozzá egy pohár vörösbort és 20 dkg cukrot, majd ismét felforraljuk. Akkor finom, ha sűrű! Tálaljuk bátran pirítóssal, kétszersülttel.

Kereső

Egyéni keresés